↑ Επιστροφή σε Επισκέψεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

 Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Συναισθήματα Χριστουγέννων» οργανώσαμε εκπ/κή  εκδρομή στα  Βυζαντινά Μνημεία του Ιστορικού κέντρου στο Ηράκλειο.

 Στόχος μας ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να αντιληφθούν έμπρακτα την αλληλεπίδραση θρησκείας-πολιτισμού.

 Πρώτος μας σταθμός ήταν το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών». Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εικόνες της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας και με την βοήθεια της ξεναγού να εμβαθύνουν στα μυστικά της .

 Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. Αφού ξεναγήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ι.Συνόδου, συζήτησαν μαζί του για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στην Εκκλησία καθώς και για θέματα σχετικά με την σχολική ζωή.

 Επόμενος προορισμός ήταν ο Άγιος Μηνάς(Μικρός και Μεγάλος Ναός).Το επιβλητικό κτήριο της Μεγάλης Εκκλησίας μαγνήτισε τα βλέμματα των παιδιών. Στο εσωτερικό του ναού ενημερώθηκαν από τον ιερέα για την ιστορία του ναού ,την αρχιτεκτονική του και για τον Άγιο Μηνά. Με αφορμή τα θαύματά του κουβέντιασαν και εμβάθυναν έννοια του θαύματος.

 Κάτι αντίστοιχο έγινε και στον ναό του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών.

 Ο περίπατός μας στο ιστορικό κέντρο έκλεισε με την επίσκεψή μας στον ναό του  Αγίου Τίτου. Εδώ ο σκοπός ήταν διπλός: αφενός να μάθουν για το έργο και την σχέση του Αγίου-πολιούχου του Τυμπακίου – με την Εκκλησία της Κρήτης (Ά επίσκοπος),αφετέρου να προσκυνήσουν την τίμια κάρα του και να πληροφορηθούν για την ιστορία του ναού. Ο εκλεκτικός (συνδυαστικός )ρυθμός του ναού εντυπωσίασε τα παιδιά.